Har du en fråga?

×

Har du en fråga?

Fråga om vad som helst angående ditt företags redovisning, affärssystem, lön eller HR! Ställ din fråga nedan och kom ihåg att ange din e-postadress.

Var god kontrollera ett eller flera fält

Julklappar och julbord till anställda

November 2017

Tillbaka till artiklar

Inför jul vill många arbetsgivare uppvakta och tacka sina medarbetare genom att ge en julklapp och bjuda på julbord! Men vad gäller kring julklappar och julbord till anställda? Vi på ECIT Services som arbetar med lönetjänster vill här informera dig som företagare om några saker att tänka på kring julklappar och julbord.

Julbord och julmåltider för anställda

Julmåltider och julbord för era anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är intern representation, till exempel en personalfest som ett julbord för alla medarbetare. Som arbetsgivare får man göra avdrag för kostnaden för högst två personalfester per år.

Avdrag för förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde (riktlinje mindre än en baguette) med högst 60 kronor + moms per person medges. För kringkostnader som till exempel musikunderhållning, medges avdrag med 180 kr exklusive moms per person.

Momsavdrag kan göras
– Om kostnaden för mat & dryck eller enbart dryck är högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle, kan avdrag för hela momsen göras.

 – Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat & alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. I vissa fall kan går det att istället beräkna avdraget enligt en schablon.

Beräkna avdrag med schablon
Enligt schablonen kan man göra avdrag för moms på 46 kronor per person och tillfälle – under förutsättning att kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms per person. Dessutom ska debiterad moms vara minst 46 kronor per person och tillfälle.

vad gäller kring julbord

Avdrag med dessa belopp medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen. Notera att alkoholhaltiga drycker och all annan dryck i samband med er personalfest, julbord ingår i de 90 kr ovan.

Julklappar och julgåvor till anställda

En julgåva, julklapp till anställda ska riktas till all personal och kan vara i princip vara vad som helst utom pengar, för att vara skattefri. Även presentkort kan vara en julklapp till företagets anställda om presentkortet inte kan bytas ut mot pengar. Presentkort som ger rätt till RUT- och ROT-avdrag godtas också som julklapp, däremot är alla gåvor i form av pengar alltid skattepliktiga.

Julklappen till de anställda är avdragsgill för arbetsgivaren och skattefri förmån för den anställde, om värdet inte överstiger 450 kr per person inklusive moms. I värdet för julgåvan räknas inte eventuella fraktkostnader in. Om värdet är högre än 450 kr blir gåvan skattepliktig från första kronan.

vad gäller julklappar anställda

Vid köp med rabatterat pris det vill säga lägre än 450 kr, är det inköpspriset innan rabatten som räknas. Väljer arbetsgivaren istället för julklapp att ge ett bidrag till någon hjälporganisation är kostnaden inte avdragsgill. Men om den anställde själv får välja vart gåvan och bidraget ska gå, räknas det som att den anställde förfogat över pengarna och ska därför beskattas för värdet.

Mer om julklappar och julgåvor

Mer om vad som gäller kring julklappar och julbord till anställda och kunder finns att läsa på Skatteverkets hemsida här >

Har du frågor kring julklappar och julbord till anställda eller outsourcad lönehantering, kontakta oss på ECIT Services som dagligen hanterar våra kunders lönefunktion.

ECIT Services lönetjänster

För mer information om lönetjänster från ECIT Services, kontakta Maria Nordstrand på telefon +46 8 400 212 63 eller e-post till Maria.Nordstrand@ecitservices.se

Tillbaka till artiklar